Президент України Володимир Зеленський виступив із вітальною промовою під час святкування 30-річчя Української асоціації футболу, що відбулося 9 грудня в Києві в Національній опері. 

«Доброго вечора, шановні пані та панове!

Я щиро вітаю вас та всіх, хто присвятив своє життя спорту номер один, з ювілеєм — 30-річчям від заснування Української асоціації футболу. Я щиро радий бути тут — в особливий вечір, з особливими людьми і в особливому місці.

Хоча, коли в залі присутні Блохін, Протасов, Бєланов, Ребров, Калитвинцев, легенди «Динамо-75», «Динамо-86» та зірки збірної України, на перший погляд здається, що ти не в Оперному театрі, а на НСК «Олімпійський».

Але сьогодні такий день, коли всі ви у смокінгах, глядачі дарують вам тільки оплески, а по завершенні вечора всі ми гарантовано будемо святкувати перемогу — перемогу нашого футболу. Його прохід у наступний раунд — у четверте десятиріччя існування футболу незалежної України. Знаєте, у кожного народу, немов у сім’ї, є спільний родинний альбом і відеоархів. Колективна пам’ять про щасливі та цінні миті сімейного життя.

У сімейному альбомі України чимало сторінок, пов’язаних саме з вами. З перемогами, які надихають, і невдачами, які загартовують, а разом і перші, і другі об’єднують всіх нас. Усю Україну.

Усі ми пам’ятаємо гол Івана Гецко у 92-му — перший гол в історії збірної України. І наш перший гол на чемпіонаті світу від Андрія Русола. І перший гол Шеви на домашньому Євро-2012. І перший гол його підопічних — у першому в історії плей-офф на Євро-2020.

Ми пам’ятаємо, як змушувало тремтіти європейських грандів «Динамо» Лобановського. Як його вихованець Шевченко привіз до Києва «Золотий м’яч». Як «Шахтар» привіз в український Донецьк Кубок УЄФА. І як збірна U-20 привезла в Україну золото чемпіонату світу.

Ми пам’ятаємо, як наприкінці матчу «Львів Арена» не замовкаючи 10 хвилин співала «Ще не вмерла України». Як ревіли «Олімпійський», «Дніпро-Арена», ОСК «Металіст», стадіон «Чорноморець» і «Донбас-Арена».

І пам’ятаємо, як мовчали «Лужники» у 99-му. Всі ми — з Дніпра, Харкова, Львова, Луганська, Одеси однаково раділи перемогам «Дніпра», «Металіста», «Карпат», «Зорі», «Чорноморця».

Були часи, коли деякі з цих команд припинили своє існування. Я дуже радий, що сьогодні вони відроджуються. Своєю грою людей знову тішать «Металіст», «Чорноморець», «Кривбас», «Карпати». Вірю, що точно настане день, коли своєю грою у чемпіонаті України тішитимуть сімферопольська Таврія , яка повернеться до рідного міста, та ФК «Севастополь».

Ми все це пам’ятаємо. Ми всі у це віримо. Ми— це понад 40 мільйонів громадян України. Всім нам можна видавати тренерську ліцензію категорії PRO. Ми знаємо і завжди нагадуємо, що ви не туди пасуєте, не так пресингуєте, не вмієте подавати кутові і взагалі не знаєте, як бити по м’ячу. Але всі наші емоції — тому що нам не байдуже.

Ми щиро за вас вболіваємо і завжди хочемо, щоб ви тільки перемагали. Тож не тримайте зла — ми інколи лаємо вас, але ми завжди любимо вас. І ми вітаємо всіх вас із цим святом. Футболістів, тренерів, лікарів, масажистів, адміністраторів, футбольних функціонерів, власників і менеджерів футбольних команд, спортивних журналістів, коментаторів і прекрасні голоси, які оголошують рахунок під час матчів на українських стадіонах. Нехай цей рахунок завжди буде на вашу користь.

Вважається, що 30 років — це той вік, коли кар’єра футболіста виходить на фінішну пряму і наближається до завершення. Я впевнений, що у футболі незалежної України в 30 років все тільки починається.

Як держава, ми готові в цьому лише допомагати і підтримувати. І ми допомагаємо та підтримуємо. Але в цей день не хочеться говорити про цифри, статистику, відсотки, кількість спортивних об’єктів, які ми побудували, будуємо і плануємо побудувати. Про все це не треба говорити, це має бути помітно без слів. Це потрібно не обіцяти, а будувати.

Сьогодні я хочу сказати і показати лише один об’єкт.

Це проект майбутнього — навчально-тренувальна база збірних України з футболу. На 12 гектарах земельної ділянки поблизу Києва наступного року ми починаємо будувати базу для футбольної сім’ї — дитячих, юнацьких, жіночих збірних команд країни, а також дитячої Академії.

Сьогодні у нас в Україні присутні поважні гості з УЄФА та ФІФА. Я мав розмову з паном Чеферіном. Наша країна має позитивний досвід реалізації проектів європейського рівня, зокрема, проведення фінальної частини Євро-2012, відбірних матчів чемпіонату Європи, Ліги чемпіонів та Ліги Європи.

Скажу відверто, нині ми також дуже зацікавлені у можливості проведення в Україні матчу за Суперкубок УЄФА. Ми готові бути господарями фіналів Ліги Європи, Ліги конференцій, фіналу Ліги націй, жіночого чемпіонату Європи. Все це не мрії. Це наші плани та наша мета.

Я ще раз вітаю вас зі святом! Наостанок скажу так — нехай цифра 30 буде не про роки. Нехай вона означає 3:0. На вашу і нашу користь! На користь України!»

З сайту УАФ

1