Протягом липня футбольне життя в Україні продовжувало відновлюватися після вимушеної перерви, викликаної пандемією та зупиненням усіх змагань.

1 липня. Робоча нарада з питань проведення реорганізації системи змагань у чемпіонаті України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону-2020/2021 пройшла в Будинку футболу.

Перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко наголосив на тому, що зараз в Україні складна епідеміологічна ситуація, викликана COVID-19, але, відреагувавши вчасно й припинивши всі дитячо-юнацькі змагання, ми маємо надію на те, що наступний сезон у секторі наймасовішого футболу розпочнеться із дотриманням запланованого графіку вже у вересні поточного року, звичайно, якщо не буде ніяких ускладнень у нашій державі, викликаних коронавірусом. І розпочнуться змагання у трьох лігах, а саме — в Еліт-лізі, вищій та першій лігах чемпіонату України серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів.

Усі учасники наради висловили надію на те, що Еліт-ліга ДЮФЛУ стартує за графіком.

2 липня. Стали відомі міста для домашніх матчів національної збірної України в Лізі націй. Як вирішив Виконком УАФ, Швейцарію синьо-жовті 3 вересня приймуть у Львові, а Німеччину 10 жовтня та Іспанію 13 жовтня — у Києві.

2 липня. На одному зі штучних полів НТК ім. В. Баннікова на честь Міжнародного дня спортивного журналіста відбувся товариський матч між командою Української асоціації футболу та збірною представників спортивних ЗМІ.

Команда УАФ, діями якої керував перший віце-президент організації Анатолій Дем’яненко й у складі якої на поле виходили президент УАФ Андрій Павелко, перший віце-президент асоціації Вадим Костюченко, президент ДЮФЛУ, народний депутат України Віталій Борт, голова Київської обласної асоціації футболу Андрій Засуха, тренери юнацьких збірних України Василь Кардаш та Віталій Рева, дала журналістам справжній бій. У підсумку бойова нічия — 2:2, а в серії післяматчевих пенальті удача посміхнулася журналістам.

Після завершення зустрічі Андрій Павелко зазначив: «Прекрасне футбольне свято, яке стало ще однією перемогою над пандемією COVID-19, особливий ігровий запал, з яким команди змагалися за трофей, лише підтверджують, наскільки всі ми скучили за футболом».

2 липня. Виконком Асоціації футзалу України ухвалив рішення завершити жіночий чемпіонат України з футзалу сезону-2019/2020 та визначив призерів першості. Чемпіоном країни став київський «Будстар-НПУ».

4 липня. На НТК ім. В. Баннікова відбувся п’ятий щорічний благодійний матч «Парламентський кубок» між збірною народних депутатів та збірною журналістів України. Благодійний матч проходив під патронатом президента Української асоціації футболу Андрія Павелка та за підтримки голови Асоціації футболу Донецької області Максима Єфімова. Гра завершилася з рахунком 4:2 на користь представників ЗМІ. Збірна журналістів України вчетверте стала володарем Парламентського кубку.

Перед церемонією нагородження до учасників поєдинку звернувся перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко: «Дякую за участь у благодійному матчі. Футбол насправді об’єднує між собою політиків і журналістів. Та найголовніше, що ми цим традиційним матчем підтримуємо наших дітей-переселенців. Участь у кожному такому поєдинку є нашою частиною допомоги дітям, які потребують підтримки. Вітаю команду журналістів, яка сьогодні була сильнішою».

6—7 липня. Згідно з рішенням Виконавчого комітету Української асоціації футболу, поновилися поєдинки чемпіонату України-2019/2020 серед жіночих команд.

7 липня. У Києві завершився традиційний, уже четвертий за ліком, престижний футбольний турнір серед ветеранів 40+ Kyiv Football Cup, в якому брали участь 16 команд з 11-ти українських міст.

На футбольне поле виходили виконавці, які ще нещодавно радували вболівальників своєю грою за провідні українські клуби й національну збірну України: Шуховцев, Косирін, Цихмейструк, Костюк, Костишин, Полунін, Шищенко, Сачко, Кабанов, Конюшенко та одразу шість учасників чемпіонату світу 2006 року — Ващук, Назаренко, Шелаєв, Воробей, Бєлік, Свідерський. Переможцем турніру стала «Володимирівка», яка в драматичному фіналі виявилася сильнішою за «Чорне море» — 4:3, а кращим гравцем Kyiv Football Cup було визнано Сергія Назаренка («Дніпро»).

8 липня. У Харкові на ОСК «Металіст» відбувся фінальний поєдинок Кубку України-2019/2020. Цікавий та напружений поєдинок між київським «Динамо» та полтавською «Ворсклою» після нічиєї в ігровий час (1:1) завершився серією післяматчевих пенальті, які краще виконали футболісти біло-синіх (8:7).

«Мені сподобалася безкомпромісна боротьба на полі, чудовий арбітраж від Катерини Монзуль та загалом робота бригади рефері-жінок, які вперше в історії працювали на фінальному матчі», — поділився враженнями від фіналу президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Голова української асоціації також повідомив обнадійливу для всього футбольного співтовариства новину: «Ми рухаємося до того, щоб разом із МОЗ прийти до рішення, яке дозволить повернути глядачів на трибуни, спочатку — хоча б 25 відсотків від кількості місць. Сподіваюся, найближчим часом ми приємно здивуємо вболівальників таким рішенням. Це стане черговим кроком на шляху до повернення до звичного футбольного життя».

12 квітня. Національна збірна України довідалася місце проведення виїзного матчу Ліги націй-2020/2021 із командою Німеччини, який має відбутися 14 листопада. Як повідомив офіційний сайт Німецького футбольного союзу, поєдинок пройде в Лейпцигу, на домашньому стадіоні одноіменного клубу «Ред Булл Арена» (початок гри — о 21.45 за київським часом).

15 липня. Було презентовано новий комплект форми національної збірної України від компанії Joma, яка є технічним спонсором команди. У цій формі синьо-жовті будуть виступати починаючи з матчів Ліги націй у поточному році.

16 липня. Опубліковано черговий рейтинг національних збірних ФІФА, в якому через відсутність у зв’язку з пандемією коронавірусу міжнародних матчів змін не відбулося.

Україна посідає в рейтингу 24-у сходинку, маючи 1537 балів. Серед представників УЄФА наша національна команда 15-а.

18 липня. На засіданні Виконавчого комітету Асоціації футзалу України було ухвалено рішення перенести фінал чотирьох Кубку України з футзалу до Запоріжжя.

Таке рішення пов’язане з неможливістю проведення матчів із глядачами. Поєдинки фіналу чотирьох відбудуться в запорізькому Палаці спорту «Юність» 15-го (півфінали) і 16 серпня (фінал). Попереднім місцем проведення фіналу чотирьох Кубку України з футзалу було обрано Сєверодонецьк.

20 липня. Стало відоме місце проведення матчу кваліфікаційного турніру Євро-2022 серед жіночих збірних Україна — Греція. 22 вересня синьо-жовті вперше в історії зіграють домашній матч у Запоріжжі на «Славутич-Арені».

20 липня. Підписано меморандум про співробітництво між УАФ та Міністерством цифрової трансформації України.

Перший віце-президент Української асоціації футболу Вадим Костюченко заявив, що є багато напрямків цифрової трансформації, які асоціація збирається реалізувати за консультативної підтримки Мінцифри. «Від електронного паспорта вболівальника до електронного паспорта гравця. Також ми із вдячністю долучаємося до програми навчання цифрової грамотності, це особливо потрібно в регіонах України», — підкреслив Вадим Костюченко.

22 липня. Визначилося місце проведення матчу Ліги націй-2020/2021 Швейцарія — Україна. Швейцарська футбольна асоціація оголосила, що поєдинок проти України пройде в Люцерні 17 листопада (початок — о 21.45 за київським часом).

22 липня. Відбулася робоча зустріч міністра охорони здоров’я Максима Степанова та президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка, за підсумками якої було погоджено допуск у тестовому режимі глядачів на матчі плей-офф УПЛ за путівку до другого кваліфікаційного раунду Ліги Європи.

Йшлося, що трибуни стадіонів, де відбуватимуться поєдинки, буде можливість заповнити на 25%.

«Ми можемо пишатися тим, що в Україні, на відміну від деяких інших країн, чемпіонат відновився після карантину та був завершений. Але за всім цим стоїть важка праця — у першу чергу спільні зусилля команд УАФ та МОЗ.

Сьогодні ми зробили наступний крок — у тестовому форматі перші матчі, а це поєдинки плей-офф УПЛ, після тривалого карантину відбудуться з вболівальниками. Це 25% глядачів від наявних на стадіоні місць. У подальшому ми проситимемо МОЗ дозволити відвідувати стадіони 50% глядачів зі стартом нового сезону», — сказав Андрій Павелко.

24 липня. Служба стадіонів та безпеки проведення змагань УАФ оприлюднила список стадіонів, які станом на 24 липня поточного року відповідають структурним критеріям 1-ї, 2-ї, 3-ї та 4-ї категорій УАФ згідно з положенням про категорії стадіонів Регламенту інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу.

25—29 липня. Відбулися матчі плей-офф Прем’єр-ліги за путівку до Ліги Європи. Перемігши «Дніпро-1» (4:1) та «Маріуполь» (1:0), право участі в єврокубковому турнірі наступного сезону виборов «Колос» (Ковалівка). Поєдинки плей-офф стали першими в Україні після послаблення карантинних заходів, на які в тестовому режимі були допущені вболівальники.

«Чемпіонат УПЛ-2019/20 завершився яскравим фінальним матчем плей-офф за вихід у кваліфікацію Ліги Європи! Чудове футбольне свято на НСК «Олімпійський» та прекрасне завершення турніру за спортивним принципом! Хоча в березні-квітні мало хто вірив, що це можливо. Наприклад, у Франції чи Нідерландах чемпіонати так і не поновили.

Не менш важливо, що відбувся вже третій після великої перерви матч із уболівальниками на трибунах! Так, зараз це лише 25% від загальної кількості місць на стадіоні, але ми продовжуємо спільну роботу з МОЗ і сподіваємося на те, що вже в новому сезоні ця цифра подвоїться. А згодом, сподіваюся, підтримку трибун відчує й національна команда в матчах Ліги націй», — прокоментував підсумки плей-офф Прем’єр-ліги президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

25 липня. У Будинку футболу відбулося урочисте вручення D-дипломів УАФ. Слухачам, які успішно пройшли курс навчання, дипломи вручили перші віце-президенти асоціації Анатолій Дем’яненко та Вадим Костюченко.

Навчання за програмою «D-диплом УАФ» проводилося Інститутом футболу УАФ та НУФВСУ спільно з Українською асоціацією футболу дистанційно, із використанням сучасних засобів зв’язку. Регіональні асоціації делегували в якості кандидатів на проходження курсу своїх представників, які потім проходили відповідну співбесіду.

«Хотів би сказати, що це був перший наш проект такого формату, і подякувати вам, що в такий непростий час ви змогли знайти можливості отримати освіту дистанційно, і тепер ви зможете передати ці знання своїм вихованцям. У майбутньому ми продовжимо працювати в цьому напрямку.

Інфраструктура, яку створено в нашій країні на сьогоднішній день, — а це більше двох тисяч майданчиків зі штучним покриттям, побудованих за останніми технологіями, — дає нам надію, що на ці майданчики прийдуть не тільки майбутні футболісти, а й майбутні фахівці», — зазначив Вадим Костюченко.

26 липня. У Краматорську завершився шостий традиційний турнір пам’яті Степана Чубенка — воротаря місцевого «Авангарду», який загинув п’ять років тому від рук бойовиків так званої «ДНР».

У меморіалі взяли участь вісім колективів із Краматорська, Костянтинівки, Покровська та Полтави. У финалі «Патріот» переміг «Прикордонник» — 7:0.

26 липня. Визначився переможець чемпіонату України серед жіночих команд. У передостанньому, 17-му турі «Житлобуд-2» переміг «Житлобуд-1» (2:0) та став недосяжними для переслідувачів.

29 липня. Завершився розіграш Кубка України серед аматорів. У матчі-відповіді фіналу «Олімпія» (Савинці, Полтавська обл.) перемогла на виїзді «Вікторію» (Миколаївка, Сумська обл.) — 1:0 (перший матч — 1:1) та стала володарем трофея.

30 липня. Українська бригада арбітрів у складі Катерини Монзуль, Олександри Ардашевої та Марини Стрілецької отримала важливе призначення від Комітету арбітрів УЄФА.

Українські рефері працюватимуть на фінальному турнірі жіночої Ліги чемпіонів УЄФА сезону-2019/2020, який проходитиме з 21-го по 30 серпня в Іспанії з вісьмома учасниками за принципом плей-офф.

31 липня. Були зіграні останні матчі чемпіонату України-2019/2020 серед жіночих команд вищої ліги. Після завершення останнього ігрового дня перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко нагородив переможців турніру, команду «Житлобуд-2», та передав усім учасникам чемпіонату привітання від президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка.

Окрім того, протягом місяця українська асоціація футболу продовжувала допомагати командам учасників АТО, зокрема на РівненщиніОдещині, а також заохотила спеціальними призами переможців онлайн-змагань «Гвардійський комплекс» під егідою Нацгвардії України.

1