Санітарно-епідеміологічні та медичні рекомендації розроблені робочою групою за участю представників Української асоціації футболу, Об’єднання професіональних футбольних клубів України «ПРЕМ’ЄР-ЛІГА», Об’єднання футбольних клубів «Професіональна футбольна ліга України», Всеукраїнської професійної спілки «Футбол України» та застосовуються з 12 травня 2020 року у професійних футбольних клубах України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), на підставі постанов Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211, від 25.03.2020 № 239, від 22.04.2020 № 291, та від 04.05.2020 № 343.

ОРГАНІЗАЦІЯ ПОНОВЛЕННЯ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

Відповідальній особі провести роз’яснення серед усіх співробітників клубу про дотримання основних гігієнічних заходів (гігієна рук, кашлю, чхання, дистанція, користування дезінфікуючими засобами). Проінформувати усіх співробітників клубу щодо визначення «симптомів інфекції”.

  1. Тривалість перебування в роздягальні перед тренуванням і після неї повинна бути зведена до мінімуму, так само як і тривалість та інтенсивність контактів з футболістами, тренерами і адміністраторами.
  2. Проводити вхідний контроль з використанням інфрачервоного термометра до тренувальної бази футболістів і співробітників, чия участь необхідна.
  3. Тренування повинні проходити у закритому режимі.
  4. Усі футболісти, тренери та інші працівники клубу повинні щодня проходити медичне обстеження перед початком роботи. Клубні лікарі повинні приділяти особливу увагу об’єктивному обстеженню, в першу чергу це стосується вимірювання температури тіла перед кожним тренуванням для всього персоналу команди. Дані про щоденне вимірювання температури тіла повинні бути задокументовані.
  5. Забезпечити наявність дезінфікуючих засобів для рук, за можливості перед кожним приміщенням або всередині кожного приміщення.
  6. Проводити регулярне дезінфікування тренувального інвентаря (фішки, стійки, м’ячі і т.і.) спиртовими розчинами з концентрацією не менше 60% на початку та в кінці тренувального дня.
  7. Бажане використання особистого транспорту або, коли це не можливо, дотримання відстані між особами не менше 2-х метрів та використання захисних медичних масок для обличчя.
  8. Теоретичні заняття проводити тільки в досить великих приміщеннях для забезпечення площі у 10 кв. м. на одну особу.
  9. Стежити за тим, щоб приміщення добре провітрювалися.
  10. Не допускається загальний прийом їжі або спільне використання кухні, їжу можна тільки «брати з собою».
  11. Забезпечити використання виключно персоналізованих пляшок для напоїв.
  12. Використання приміщень загального користування (роздягальні, душові) тільки невеликими групами з дотриманням дистанції 2 м, при цьому має сенс розподіл осіб по кількох приміщеннях.
  13. Закрити оздоровчі зони, особливо сауни.
  14. Користування тренажерами тільки в захисних рукавичках, в масках для рота, постійно використовуючи дезінфікуючі засоби після заняття. Використовувати приміщення для заняття фітнесом тільки в невеликих групах при дотриманні мінімальної дистанції.
  15. Медична служба працює в масках для рота, постійно дезінфікуючи руки. В якості альтернативи — одноразові рукавички (міняти після кожного контакту з футболістами).
  16. Забезпечити просторове розділення масажистів з достатньою відстанню між кушетками при проведенні відповідних заходів. При необхідності обладнати інші приміщення, дезінфікувати кушетки до та після використання спиртовими розчинами з концентрацією не менше 60%.
  17. Двері в цілому тримати по можливості відкритими, щоб не доводилося користуватися дверними ручками.
  18. Медична діагностика проводиться в окремому приміщенні, яке не використовується для інших цілей, по можливості з окремим від інших функціональних приміщень входом.
  19. Роз’яснити футболістам необхідність прати білизну і мити взуття самим, або самостійно помістити в пральну машину, для захисту адміністраторів, відповідальних за форму.

З сайту ФК “Чорноморець” Одеса.

1