Фото Павла Кубанова

Червень 2019 року став, без перебільшення, золотим місяцем українського футболу. Збірна U-20 під керівництвом Олександра Петракова на першості світу в Польщі здобула чемпіонський титул.

100-відсотковий результат у двох львівських матчах відбору до Євро-2020 продемонструвала національна команда, яка зміцнила лідерське становище у своїй групі. «Молодіжка» синьо-жовтих перемогла в Турнірі Лобановського, а дефлімпійська збірна — на чемпіонаті Європи.

3 червня. У Києві стартував розіграш XVI Турніру Валерія Лобановського серед молодіжних збірних. У своєму дебютному матчі українська команда обіграла кіпріотів — 3:0.

3 червня. Переможну естафету підхопила юнацька збірна U-20. На чемпіонаті світу команда Олександра Петракова в 1/8 фіналу розгромила Панаму — 4:1 та вперше в історії виступів синьо-жовтих на мундіалях здобула перепустку до чвертьфіналу.

5 червня. Молодіжна збірна України у фінальному матчі Турніру Лобановського обіграла Ізраїль — 1:0. Уперше за 10 років головний приз турніру залишився вдома.

7 червня. Чергового суперника на польському мундіалі пройшла команда U-20 синьо-жовтих. На стадії 1/4 фіналу була обіграна Колумбія — 1:0.

7 червня. Матч відбірного турніру Євро-2020 Україна — Сербія у Львові завершився перемогою господарів — 5:0. Цей результат став для господарів одним із найвидатніших в історії, а для гостей — найприкрішою поразкою за часи існування збірної окремої держави.

Фото Павла Кубанова

Цифри на табло підкріплялися переконливою грою, яку продемонструвала команда Андрія Шевченка. «Рахунок великий, але він не має значення, для нас важлива була перемога. Так, ми провели гарний матч. Але в сербів чудова команда, і в нас буде важка гра на виїзді», — підбив підсумок поєдинку керманич синьо-жовтих.

10 червня. І другий червневий матч у Львові в рамках кваліфікації до європейської першості приніс перемогу господарям. Поєдинок із Люксембургом, незважаючи на статус суперника, виявився навіть складнішим, ніж попередній, із Сербією. Але підопічні Андрія Шевченка знову поповнили скарбничку трьома пунктами — 1:0 та закріпилися на першій сходинці відбірної групи В.

11 червня. У складному та напруженому півфіналі чемпіонату світу збірна України U-20 перемогла Італію за рахунком 1:0 та здобула право зіграти у вирішальному матчі за світову корону.

12 червня. Жіноча національна команда провела в Києві спаринг з Білоруссю, який завершився внічию — 1:1. Ця гра стала для дівчат Наталії Зінченко одним з етапів підготовки до відбірного турніру Євро-2021.

15 червня. Збірна України серед спортсменів із порушеннями слуху здобула золоті медалі на континентальній першості, яка проходила у грецькому Іракліоні. У фінальному матчі українці перемогли Німеччину — 2:0.

15 червня. У фінальному матчі чемпіонату світу U-20 збірна України перемогла команду Південної Кореї та виборола титул найсильнішої команди планети! Поєдинок розпочався невдало для синьо-жовтих: вони пропустили гол з пенальті вже на 5-й хвилині. Але українці зуміли змінити хід гри та довели свою перевагу над суперником. «Золоті» голи на рахунку Владислава Супряги (два) та Георгія Цітаішвілі.

Як відзначив Олександр Петраков на післяматчевій прес-конференції, «Це велика радість для всієї країни, для простих людей. Щойно зателефонував Президент України Володимир Зеленський, привітав команду. Із ним розмовляв наш капітан Валерій Бондар. Телефонував також головний тренер національної збірної Андрій Шевченко.

Скажу відверто, сьогоднішня перемога — заслуга всієї Української асоціації футболу. Насамперед — моїх асистентів, тренерсько-адміністративного штабу. Нам допомагало дуже багато людей із нашої асоціації. Це наша спільна перемога, успіх усього українського футболу».

16 червня. Герої юнацького мундіалю повернулися на батьківщину. Уболівальники, журналісти та керівники Української асоціації футболу тепло зустріли команду в аеропорту Бориспіль. А потім у Будинку футболу відбулося вшанування тріумфаторів першості світу.

До чемпіонів зі словами вітання звернулися керівники УАФ, НОК і Міністерства молоді та спорту України. Президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко сказав: «Я хочу привітати гравців, тренерський штаб, лікарів та адміністраторів збірної з великим успіхом! Рівно рік тому ми саме в цьому залі вітали вас із виходом до фінальної частини першості світу. Рік минув, ми знову тут — і в нас фантастичні емоції. Ваш успіх — це мрія наших уболівальників, що здійснилася. Золотими літерами ви вписали свої імена в історію українського футболу. Це досягнення стане справжнім маяком для майбутніх поколінь наших футболістів. Ми вам за це дуже вдячні!»

21 червня. Завершилися фінальні турніри ДЮФЛУ у вищій лізі у двох вікових категоріях. В обох турнірах — U-16 та U-14 золоті нагороди вибороли команди донецького «Шахтаря».

25 червня. У Києві в Будинку футболу відбулася урочиста церемонія відзначення дефлімпійської збірної України, яка стала найсильнішою на континенті. Як зазначив президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, звертаючись до переможців, «Червень видався найкращим місяцем для українського футболу, подарував нам чимало перемог. Дуже низький вам уклін за те, що ви вперше здобули звання чемпіонів Європи, за подаровані емоції. Дефлімпійська та юнацька збірна України U-20 показали гарний приклад для нашої національної збірної, тож чекаємо від неї виходу на Євро-2020».

25 червня. Свій виступ на Європейских іграх у Мінську розпочала збірна України з пляжного футболу. У першому матчі в столиці Білорусі синьо-жовті обіграли в серії пенальті італійців.

26 червня. Підопічні Євгена Варениці перемогли в Мінську ще одного фаворита — збірну Іспанії. Цього разу для доведення своєї переваги над суперником синьо-жовтим вистачило ігрового часу, підсумковий рахунок — 6:4 на їхню користь. Ця звитяга гарантувала українцям участь у півфіналі.

28 червня. Збірна з пляжного футболу в 1/2-й Європейських ігор поступилася португальцям. Гра проходила у рівній боротьбі, для визначення переможця знадобився овертайм, який і приніс успіх піренейцям — 3:2.

29 червня. Українські «пляжники» завершили свій виступ у Мінську, зупинившись у кроці від бронзових нагород. У матчі за третє місце вони поступилися Швейцарії — 4:5.

29 червня. Переможцем чемпіонату України серед аматорських команд став «ВПК-Агро», який виборов титул уперше в історії. У фінальному матчі команда з Дніпропетровщини обіграла представника Сумщини, «Вікторію», з рахунком 1:0.

30 червня. Завершилися фінальні турніри ДЮФЛУ у вищій лізі у двох вікових категоріях. Як і попередні, турніри серед команд U-17 та U-15 виграв «Шахтар». Академія донеччан продемонструвала цього сезону 100-відсотковий результат.

Прес-служба УАФ

1